joi, 9 octombrie 2014

Cum propun încuviințarea probei cu martori prin cererea de chemare în judecată?

Cu martorii este ceva mai ușor decât cu înscrisurile. Pe ei nu trebuie să îi tragi la xerox și nici să îi certifici pentru conformitate cu originalul. :)

În primul rând vei menționa în cererea de chemare în judecată, la final, înainte să soliciți judecata în lipsă și înainte să o semnezi, faptul că soliciți încuviințarea acestei probe. Vei introduce în cerere următoarea frază: ”În dovedirea celor arătate în cuprinsul prezentei, propun audierea următorilor martori: … (vei scrie cel puțin numele, prenumele și domiciliul persoanelor pe care le propui pentru a fi audiate ca martori)”. 

În măsura în care le cunoști, vei scrie în cerere și adresa electronică, numărul de telefon, numărul de fax sau alte date de contact ale martorilor. Nu este o problemă dacă nu cunoști aceste date. Este suficient (și necesar!) să menționezi în cerere numele, prenumele și domiciliul martorilor. Dacă nu cunoști aceste trei date, atunci trebuie să renunți la a mai propune încuviințarea probei cu martori. Transmiterea unor date incomplete despre persoanele pe care le propui ca martori va determina instanța să îți solicite, prin adresă, să le completezi și, în final, să îți anuleze cererea de chemare în judecată.

Sursă foto: http://www.consultantavocat.ro/declaratiile-martorilor-mijloace-de-proba/

__________________________________________________________________________
Ai o nelămurire în legătură cu un proces civil sau alte buclucuri juridice? Lasă un comentariu iar eu voi încerca să te ajut.

9 comentarii:

  1. Frumoase si utile lectii scurte de drept!
    Aceste pastile de procedura sunt binevenite pentru justitiabili.
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu vă mulțumesc pentru faptul că vă opriți din când în când pe aceste pagini. :)

      Ștergere
  2. Ce dragut: "Cu martorii este ceva mai ușor decât cu înscrisurile. Pe ei nu trebuie să îi tragi la xerox și nici să îi certifici pentru conformitate cu originalul. :)"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am vrut să șterg fraza, dar am ezitat. Apoi m-am gândit ca ardeleanul la asta, adică foarte mult, și nu am mai apucat să o șterg. Asta e! :) Mă bucur că vă place!

      Ștergere
  3. Eu cred ca e destul de greu cu martorii, chiar mai greu decat cu inscrisurile.

    RăspundețiȘtergere