duminică, 9 noiembrie 2014

Ce vrăji a mai făcut instanța mea



Codul de procedură civilă ne anunță, cu emfază, că instanţa poate hotărî asupra unei cereri numai dacă părţile au fost citate ori s-au prezentat, personal sau prin reprezentant. Tu, care nu verifici periodic portalul instanțelor ca să vezi dacă este cazul să te prezinți în instanță, stai liniștit cu credința că vei primi o citație dacă ai fost dat în judecată. Ei bine, te înșeli!

Acum o lună de zile a ajuns pe biroul meu o cerere de chemare în judecată. M-am uitat nedumerită la ea: nu avea nicio citație anexată. Avea, în schimb, anexată o adresă-tip cu care instanța comunică încheieri de ședință. Cineva tăiase cu pixul titulatura și scrisese olograf ”copie de pe acțiune”. Puteți vedea adresa cu pricina în poza ce însoțește articolul. 

Bun, bun, m-am gândit eu, mi se comunică o cerere, dar de ce fără citație? Dosarul nu exista în evidențele instituției în care lucrez, deci până la acel moment nu fuseserăm citați în cauză. M-am uitat repede pe portal, convinsă că voi găsi acolo toate răspunsurile pe care le căutam. Ei, aș! Ceața a devenit și mai densă. Am aflat de pe portal că fuseserăm introduși în cauză la ultimul termen și că instanța dispusese citarea noastră și comunicarea cererii de chemare în judecată. Păi atunci unde era citația? 

E de prisos să vă mai spun că nici până în ziua de astăzi nu am aflat răspunsuri la întrebările mele. Instanța a rămas în pronunțare la termenul imediat următor, cel pentru care nu am fost niciodată citați. Probabil că dovada de înmânare a citației nu a mai fost necesară. :) În mod cert voi primi sentința civilă fără ca vreodată să mai primesc și citația pentru termen. Citație pe care eu, care trăiesc cu nostalgia lucrului bine făcut, o mai aștept și astăzi…

4 comentarii:

  1. Interesant. E bine de luat in seama...ca poate si alte instante s-or gandi sa faca asemenea vraji.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E prima oară când mi se întâmplă așa ceva în douăzeci de ani de activitate și sper să mai treacă încă pe atât până când o să se întâmple din nou.

      Ștergere
  2. Ce tare!!!!! Pai ai uitat sa spui ce tribunal se joaca cu tine, nu de alta dar poate se mai joaca si cu altii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa cred ca si tu ai dat peste asa ceva. Cunosc mai multe persoane care au patit la fel. Ce tribunal e?

    RăspundețiȘtergere