miercuri, 27 august 2014

Nu mă pot prezenta în instanță. Ce soluții am la îndemână?

Ești reclamant într-un litigiu civil și nu ai știut că poți să soliciți de la bun început instanței să judece procesul în lipsa ta. Nu te poți prezenta la următorul termen și vrei să știi ce este de făcut. Simplu, vei trimite o cerere prin care vei solicita judecata în lipsă. Cererea ta va arăta așa:


Judecătoria/Tribunalul/Curtea de Apel …
Dosar nr. …
Termen: …

Domnule Președinte,

Subsemnatul …., domiciliat în …., având calitatea de reclamant în dosarul nr. …, aflat pe rolul Judecătoriei/Tribunalului/Curții de Apel …, formulez prezenta

CERERE DE JUDECARE ÎN LIPSĂ

a cauzei, în baza art. 411, alin. (1), pct. 2 teză finală Cod procedură civilă.

       Data                                                                                                      Semnătura

Domnului Președinte al Judecătoriei/Tribunalului/Curții de Apel …



Pui cererea în plic și o trimiți instanței. Poți proceda la fel și dacă ești pârât, precum și dacă te afli în căi de atac. Eu îți recomand, totuși, să nu faci din acest tip de cerere o regulă și să încerci să fii prezent în sala de judecată.

__________________________________________________________________________
Ai o nelămurire în legătură cu un proces civil sau alte buclucuri juridice? Lasă un mesaj iar eu voi încerca să te ajut.

4 comentarii:

  1. Multumesc pentru info!
    Un blog unde este explicat pe scurt si pe inteles ce este de facut in anumite situatii! Si nu mai trebuie sa scotocesc - iau totul de-a gata! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere, Diana! Mulțumesc și eu pentru aprecieri! :)

      Ștergere
  2. Multumesc din suflet! Am gasit multe raspunsuri care m-au ajutat la dumneavoastra! Sunteti un om de exceptie! Va doresc ca cei, cea sau cei care au putere sa va rasplateasca in numele nostru, al celor care nu avem cum sa va multumim, decit prin simple cuvinte, sa o faca, ca meritati din plin! Va multumesc!
    Mentionez ca atunci cind am depus cererea de chemare in judecata, am specificat ca as vrea in masura in care este posibil sa se judece cauza, in lipsa,insa am primit totusi aceasta citatie. Mentionez ca in cazul in care voi fi in tara, voi putea sa ma prezinta la ora si data stabilita, dar fiind vorba de o problema mai delicata s-ar putea sa fiu plecata chiar in perioada respectiva! Pot mentiona situatia exact asa cum v-o relatez dumneavoastra, sau in Cererea ulterioara(care urmeaza sa o depun acum) trebuie sa fiu concesa: ori da, ori ba?!
    Inca o data mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua!

      Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase!

      Dacă ați solicitat judecarea cauzei și în lipsa dvs., atunci nu mai trebuie să trimiteți cererea de mai sus. În privința citației trebuie să știți că toate citațiile au acest conținut. Prin urmare, nu contează dacă părțile au solicitat sau nu judecata în lipsă, ele vor primi același tip de citație. Vă dați seama că ar fi greu pentru grefieri să verifice toate actele aflate la dosar atunci când fac citațiile.

      Dacă dvs. doriți să fiți sută la sută sigură că dosarul nu se va suspenda, puteți să mai trimiteți încă o cerere de tipul celei de mai sus. În ea puteți să scrieți ceea ce mi-ați scris și mie aici. Se mai întâmplă câteodată - foarte rar, este drept - ca instanțele să nu vadă că părțile au solicitat judecata în lipsă și să suspende dosarul.

      Vă mulțumesc încă o dată și vă doresc numai bine și baftă în instanță!

      Ștergere