miercuri, 3 septembrie 2014

Ce este dispozitivul unei hotărâri judecătorești?

Diana m-a întrebat aici ce este dispozitivul unei hotărâri judecătorești și cum se poate obține el. Precizez de la bun început că discuția este numai despre hotârârile judecătorești pronunțate în dosare civile. 

O să fac o comparație pe care am făcut-o și în ultimul an de facultate, atunci când am învățat care este structura unei hotărâri judecătorești. Pe vremea când eram elev, profesorii îmi cereau să fac compuneri. Orice compunere are trei părți: o introducere, un cuprins și o încheiere. În mod similar, orice hotărâre judecătorească civilă are trei părți: partea introductivă (practicaua), considerentele și dispozitivul. Adică o introducere, un cuprins și o încheiere. 

Dispozitivul este soluția dată de instanță tuturor cererilor părților. Locul unui dispozitiv într-o hotărâre judecătorească este la finalul acesteia, imediat după formula ”PENTRU ACESTE MOTIVE ÎN NUMELE LEGII HOTĂRĂȘTE”. După cum cred că ți-ai dat seama deja, nu poți să obții un dispozitiv separat de hotărârea judecătorească din care face parte. Te vei afla în posesia acestuia atunci când instanța îți va comunica hotărârea.

Din punct de vedere tehnic dispozitivul trebuie să cuprindă următoarele: numele, prenumele, codul numeric personal şi domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, după caz, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, soluţia dată tuturor cererilor deduse judecăţii şi cuantumul cheltuielilor de judecată acordate.

__________________________________________________________________________
Ai o nelămurire în legătură cu un proces civil sau alte buclucuri juridice? Lasă un comentariu iar eu voi încerca să te ajut.

2 comentarii: